5 najvećih prednosti prirodne kozmetike

Kozmetički proizvodi od prirodnih, za tijelo neškodljivih sastojaka trenutno su pravi hit i kod nas jer ulaze u košarice – fizičke i virtualne – sve većeg broja Slovenaca koji ne žele koristiti umjetna sredstva u njihovu njegu tijela. Ovaj dobrodošao trend može se potkrijepiti brojnim činjenicama koje nedvosmisleno govore u prilog korištenju prirodnih šampona , krema , gelova ili dezodoransa pa čak i pasti za zube . Pročitajte kako njihovim korištenjem možete imati koristi za sebe i okoliš.

Prirodna kozmetika je sigurna!

Prirodna kozmetika je – kao što joj i samo ime govori – potpuno prirodna te predstavlja savršen odgovor na rizike koje nose sintetski sastojci klasičnih proizvoda za njegu kože. Od nastanka kemijske industrije 50-ih godina prošlog stoljeća na tržište je ušlo više od 100.000 različitih kemikalija koje se također koriste u proizvodnji kozmetike ili proizvoda za čišćenje. No većina tih tvari još nije detaljno proučena kako bi se utvrdilo kakav učinak imaju na organizam, dok se o onima koje su znanstvenici već ispitali ne može reći ništa dobro.

Primjerice, istraživanja su potvrdila da parabeni, koji se koriste kao konzervansi u kozmetici, čak iu vrlo malim količinama mogu utjecati na hormonalnu ravnotežu kod žena i povećati rizik od raka dojke. Pronađeni su čak i u mlijeku žena koje su dojile!

Također, proizvodnja takvih tvari često proizvodi izuzetno štetne nusprodukte koje je nemoguće u potpunosti ukloniti, a mogu sadržavati i tragove otapala i reagensa. Svi ovi sastojci mogu biti izuzetno opasni kako za tkivo kože.

Istodobno, čak 95% sastojaka koji se koriste za izradu certificiranih organskih kozmetičkih proizvoda dolazi iz organske proizvodnje. To ne uključuje pesticide, fungicide ili pesticide koji štete okolišu i našem tijelu. Oni prodiru u tijelo kroz epidermu i mogu utjecati na rad endokrinog sustava, ali dugoročno mogu utjecati i na druge procese u tijelu.

Prirodna kozmetika je učinkovita

Mnogi misle da kozmetički preparati od “domaćih sastojaka” ne mogu učinkovito pobijediti neugodne mirise niti očistiti kožu. Ali zašto bi prirodni proizvodi bili neučinkoviti? Veliki razlog za takvo razmišljanje vjerojatno leži u činjenici da su oglašivači proizvode sa sintetskim aktivnim sastojcima često predstavljali kao posebno učinkovite, gotovo čudotvorne!

No, sve najvažnije tvari koje utječu na stanje naše kože, od antioksidansa do proteina ili enzima, dolaze iz prirode. Ljudskim i biljnim stanicama potrebne su iste tvari za preživljavanje, stoga za njegu tijela ima smisla koristiti samo aktivne tvari dobivene na 100% prirodan način.

Samo za primjer: biljni antioksidansi učinkovito štite kožu od starenja, polisaharidi je hrane, a masne kiseline. U slučaju prirodne kozmetike, takvi aktivni sastojci nisu dobiveni umjetnim putem, već na potpuno prirodnoj bazi i uz pomoć najsuvremenijih procesa.

Prirodna kozmetika je prikladna za svaki tip kože

Prirodna kozmetika se ne dijeli na tipove kože jer je prikladna za svaki ten i za masnu i za suhu kožu. Proizvodi su dermatološki testirani i dokazano hipoalergeni pa ne izazivaju alergijske reakcije te ne iritiraju kožu i ne izazivaju nuspojave. I bez obzira gdje i kako ih koristite!

Naravno, za svaki tip kože dostupni su posebni prirodni preparati koji nadopunjuju učinak osnovnih preparata, no bitno je znati da prirodne pripravke može bezbrižno koristiti gotovo svatko. To je u oštroj suprotnosti s mnogim umjetnim odabirima koji lako ostavljaju kožu suhom ili masnijom nego prije.

Prirodna kozmetika je razgradiva!

Korištenjem prirodne kozmetike ne donosite korist samo sebi, već i našem već ugroženom planetu. Sastojci dobiveni na potpuno prirodnoj bazi su razgradivi, što znači da ne zagađuju okoliš i vodene površine.

Nasuprot tome, mikročestice sadržane u, primjerice, klasičnim šamponima ili pastama za zube ne raspadaju se u dodiru s vodom, već se nakupljaju na njezinoj površini, gdje ih konzumiraju ribe i drugi organizmi. Na taj način štetne tvari kruže i na kraju mogu završiti čak i na našim tanjurima.

Prirodna kozmetika pridonosi čistijoj proizvodnji!

Nije samo korištenje prirodne kozmetike ekološki prihvatljivo, već i njezina proizvodnja. Prirodni sastojci za kreme, šampone ili paste za zube ne zahtijevaju mnoštvo kemijskih procesa štetnih za okoliš i ljude, kao što su kloriranje, iradijacija (izlaganje zračenju) ili tretiranje živom.

Ekološki čista kozmetika stoga znači i čistu proizvodnju, koja uključuje pažljivu obradu sirovina u svakoj fazi proizvodnog procesa. Ujedno se i prostori za proizvodnju prirodnih proizvoda čiste prirodnim tvarima, čime se smanjuje unošenje kemikalija u okoliš.