5 svakodnevnih prirodnih sastojaka s čudesnim učinkom na kožu

U današnje vrijeme sve nas je više onih koji smo jako dobro svjesni važnosti prirodne kozmetike napravljene od sastojaka ugodnih za kožu. U bjesomučnoj potrazi za proizvodima za njegu tijela čija nam se upotreba jednog dana neće obiti o glavu, često možemo naići na inovativne pripravke s ekstraktima egzotičnih biljaka ili njihovim uljima. I ako blagotvorni učinak većine ovih sastojaka nije nimalo sporan, često zaboravljamo da se i na okolnim cvjetnjacima, na obližnjem travnjaku ili u trgovini mogu pronaći proizvodi koji su pravi biseri za našu kožu. Zanima vas koje imamo na umu i kako vam one mogu pomoći u boljem zdravlju i ljepšem izgledu? Sa zadovoljstvom vam detaljnije predstavljamo njih pet!

Neven officinalis (Calendula officinalis)
Ovu biljku prekrasnih žutih cvjetova u ljekovite su svrhe koristili već stari Grci i Rimljani, a danas je vrlo cijenjena u svijetu kozmetike, posebice zbog svog regenerativnog i protuupalnog djelovanja. I njezini cvjetovi i pelud, kao i stabljika, sadrže veliku količinu ovih triterpenoidnih estera, kemijskih spojeva poznatih po snažnom protuupalnom djelovanju. Ujedno, neven ima i veliki udio antioksidansa i karotenoida, odn bojila koja, između ostalog, štite kožu od ultraljubičastog zračenja. Zahvaljujući tako raznovrsnim aktivnim sastojcima, stručnjaci mu pripisuju ne samo protuupalni, već i antiseptički, antibakterijski i antivirusni učinak.


Stoga ne čudi da se neven u ovom ili onom obliku nalazi u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim pripravcima, bilo kao ekstrakt cijele biljke ili samo cvjetova ili kao ulje. Posebno je važan u proizvodima za hidrataciju i regeneraciju kože, a njegovo umirujuće djelovanje posebno dolazi do izražaja kod njege nadražene ili pocrvenjele kože, kao i ogrebotina, osipa i manjih rana.

Neven se često koristi i kao iznimno korisno sredstvo protiv starenja jer dokazano potiče rast sitnih kapilara koji osiguravaju bolju prokrvljenost te proizvodnju kolagena, ključnog sastojka mladolikog izgleda kože. Povrh svega, ovu biljku krasi i blagotvoran miris zbog kojeg je mjesto u mnogim opojno mirisnim losionima, šamponima i regeneratorima.

Crni papar (Piper nigrum)

Da, dobro ste pročitali. Začin koji mnogima od nas ne smije nedostajati u kuhinji ima što ponuditi iu svijetu vrhunske prirodne kozmetike. Njegove granule sadrže kalij (izvrsno sredstvo protiv suhe kože, a ujedno potiče stvaranje stanica kože i održava pH kože), magnezij (učinkovito uklanja akne i bore), željezo (brine se za blistavu kožu) te vitamin C (štiti od sunca i usporava starenje kože) i K (izvrstan antioksidans koji istovremeno otklanja nepravilnosti na koži i umiruje je).


Crni papar se može koristiti u kozmetičke svrhe u obliku granula, ali vrlo često se može naći i u obliku eteričnog ulja. Kao takav iznimno je učinkovit u borbi protiv prvih znakova starenja kože, poput bora ili pigmentnih mrlja, a posebno je učinkovit u kombinaciji s drugim blagotvornim tvarima.

Poznato je da ulje crnog papra također povećava protok krvi i izvrstan je detoksikator kože. Naime, sadrži puno ugljikovodika, koji učinkovito svladavaju slobodne radikale i tako štite naše stanice od štetnih procesa. Zbog snažnog protuupalnog djelovanja, crni je papar također dobrodošao prirodni lijek za upalu desni i ublažavanje zubobolje.

Čili (Capsicum annuum)
Kad pomislimo na njegov ljuti okus, čini se nevjerojatnim da je čili sve cijenjeniji sastojak inovativnih kozmetičkih formula. Visok udio antioksidansa u ljutim papričicama vrlo je koristan u eliminaciji štetnih slobodnih radikala, a struka u posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje njezinu protuupalnom djelovanju. Vjeruje se da su za to odgovorni uljni spojevi zvani kapsaicinoidi. Zanimljivo, oni su također odgovorni za gorući okus, ali ujedno smanjuju crvenilo kože i uklanjaju akne.

Ljuta papričica iznimno je važna za kožu i zato što pospješuje cirkulaciju krvi, čime važni hranjivi sastojci što prije dospijevaju u stanice kože, a ujedno pomaže i apsorpciju drugih tvari u kožu. Upravo zbog tog svojstva mnogi ga vide kao ključni dodatak mnogim mastima, koji bi sastojcima omogućio dublji prodor u tkivo kože i time postigao veći učinak.


Zbog sadržaja vitamina A i C, čili je također važan u proizvodima za obnovu stanica kože i time usporavanje njezinog starenja. Ujedno štiti kožu od štetnog djelovanja sunca, a poznat je i kao prirodni lijek za psorijazu.

Lavanda (Lavandula)
Tko ne poznaje prekrasan miris lavande i njezine prekrasne ljubičaste grmove koji ukrašavaju trgove, vrtove, žardinjere, a ujedno brinu da njezini nasadi budu prepoznatljivi nadaleko? No, mnogi još ne znaju da je ova svestrana biljka, koja ima svoje mjesto iu kulinarstvu, pravi biser za njegu kože. Svoje blagotvorno djelovanje duguje eteričnom ulju koje se nalazi u njezinim ljubičastim cvjetovima, a koje daje prepoznatljiv, umirujući miris. Stručnjaci potonjem pripisuju i antioksidativno i antibakterijsko djelovanje.

Kao antioksidans, lavanda sprječava pojavu peroksidacije lipida, odnosno procesa koji oštećuje stanične membrane i time ubrzava starenje kože. Također se pokazalo da sprječava širenje određenih bakterijskih kultura, iako znanstvenicima još nije posve jasno kako.

Zahvaljujući opojnom mirisu i blagotvornom djelovanju, ulje lavande danas je sastavni dio nebrojenih kozmetičkih proizvoda. Može se naći praktički posvuda, kako u šamponima, regeneratorima, sapunima i parfemima, tako iu kremama i drugim preparatima. Savršeno djeluje kao lijek protiv akni i bakterija koje prodiru u pore i ubrzavaju njihovo širenje, a uspješno se nosi i s osipima i suhom kožom. Istodobno ih umiruje i tako uklanja crvenilo, mrlje, ubode insekata ili opekline od sunca.

Primjerice, lavanda se u staroj Grčkoj koristila za brže zacjeljivanje manjih rana i ogrebotina, a i danas je izvrsno prirodno sredstvo za ubrzavanje obnove kože. Budući da je istovremeno hrani i vlaži, sprječava nastanak bora i time značajno pridonosi svježem, mladolikom izgledu.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis)
Još jedan u nizu sastojaka koji mnoge od nas prvo asocira na kuhanje, no nikako se ne smije zanemariti njegovo iznimno blagotvorno djelovanje na organizam. Ružmarin također spada u one biljke koje su stari Grci, Rimljani i Egipćani cijenili kao ljekovite. A razloga za to ima više, jer se ovaj zimzeleni začin može blagotvorno koristiti kako za regeneraciju kože, tako i za usporavanje njezinog starenja i ispravljanje nepravilnosti.

Razlozi tome mogu se pronaći, između ostalog, u visokom udjelu kalcija (vlaži, regenerira i štiti kožu od bolesti), željeza (osigurava bolji izgled kože) i hranjivih tvari, koje između ostalog štite kožu stvari, stanice kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala i sunčevog zračenja, čime se čak sprječava razvoj ozbiljnijih bolesti poput raka.

Ružmarin, koji se uglavnom koristi u kozmetičke svrhe u obliku izrazito aromatičnog eteričnog ulja, najčešće se koristi u njezi kose i vlasišta, jer potonju hidratizira i sprječava prerano sijedenje, no zbog svog antimikrobnog i antiseptičkog djelovanja ova biljka također je sve popularniji u području njege kože. Može se učinkovito boriti protiv osipa i manjih ozljeda, kao i protiv akni, masne kože ili čak dermatitisa.


Tako je ružmarin i izvrsna prva pomoć kod hormonalnih problema s kožom (osobito u kombinaciji s uljem trube), koji se javljaju npr. u pubertetu, a s druge strane, uspješno otklanja i prve znakove starenja kože. , kao što su pigmentne mrlje. Istodobno, istraživanja pokazuju da redovita masaža uljem ružmarina bogato vlaži kožu i time značajno pridonosi njezinoj elastičnosti i blistavom izgledu.